Echt leren bridgen. Speel Winnend Bridge
Dit is geen bridgecursus maar een coachingsprogramma om u of uw partnership op eerste divisie niveau te brengen.
En dat kan natuurlijk alleen maar door mensen die minimaal 1 niveau hoger spelen dan 1e divisie: in de Meesterklasse en die zelf al veel gewonnen hebben (en dan heb ik het niet over de Sinterklaas drive)
Word een speler waar mensen naar opkijken. Leer echt bridge van Gerard Versluis en word een winnaar.
Bridge wordt pas echt leuk als je snapt hoe het werkt. Niet simpelweg regeltjes volgen maar echt snappen hoe het in elkaar steekt. Dit is niet voor beginners. Je hebt minimaal Hoofdklasse niveau en een aantal (10+) jaren ervaring nodig. Maar het belangrijkste is; er zin in hebben, tijd in willenstoppen, de wil om te winnen hebben, en bereid zijn de last te dragen van een speler waar mensen advies aan komen vragen .
1
Het systeem
Bieden is uiteraard een belangrijk onderdeel van bridge. Welk systeem je speelt is niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat je samen met je partner op één lijn zit. Een van de onderdelen van de coaching is de analyse van jouw/ systeem en waar mogelijk aanpassingen.
Een andere keuze is één van mijn systeem spelen. In het systeem INTUITION zijn een aantal keuzes gemaakt die samen een logisch, te onthouden en winnend geheel vormen. Ik speel dat samen met Jean Paul Vis. Er is veel aandacht voor competitief bieden en of we bezig zijn met de beste deelscore, de beste manche of een slamonderzoek aan het doen zijn. Dat is vaak om te huilen als ik naar het bieden van soms zelfs topparen kijk.
--> Als je met mij of één van mijn trainers wil spelen om te oefenen, spelen we allemaal dit systeem.
2
Analyseren
Analyseer samen met mij na afloop van je clubavond of (online) toernooi je gespeelde, geboden en verdedigde spellen. Wat gaat er goed, waar kan het beter. Door wekelijks bezig te zijn met continu verbeteren gaan de resultaten met sprongen vooruit. Na een bepaalde periode heb je mij hier ook niet meer voor nodig en kun je zelf de analyses maken en bijhouden. Zonder meten kun je niet verbeteren. Helaas, de meeste mensen doen maar wat.
3
lezen, leren en studeren
Bridge leer je vooral in de praktijk maar ook door boeken te lezen, te kijken bij anderen en theorie te bestuderen. Naast een eigen uitgebreide bibliotheek aan (te lenen) bridge boeken, lees ik alles wat los en vast zit over bridge.
Er veel over praten helpt ook. Een grote valkuil die ik veel in de praktijk zie: mensen verwarren het spel met gesloten kaarten met een spel met open kaarten en "praten veel te veel naar de kaarten toe". Bij winnend bridge spelen we met gesloten kaarten en nemen we bij de kansberekening ook de kans mee dat de oppies het fout doen. Dat doen ze namelijk zeer regelmatig en we moeten daar optimaal van gebruiken (leren) maken.
4
Module 4: Mindset
Als je denkt ik zal wel verliezen of dit contract is veel te hoog en zal wel down gaan, dan klopt dat meestal. En als je denkt "ik ben hier om een toernooi te winnen" klopt dat ook vaak. Mindset is bij veel sporten een belangrijk onderdeel en ook bij bridge is het van belang. En omdat je bridge met z'n tweeën (en soms met z'n vieren) speelt, is naast de individuele, de gezamenlijke mindset in mijn ogen zelf doorslaggevend.
Spellen leren parkeren, geen discussies tijdens de wedstrijd (dat doen we daarna wel uitgebreid) en de mindset van een winnaar zijn belangrijk. Als je bij schaken één verkeerde zet doe, ben je de hele partij bezig om te redden wat er te redden valt. Bij bridge hebben we vaak dik 20 spellen in een zitting en moeten we dus voorkomen dat na een ramp nog een ramp volgt. Een hele andere benadering.